11 dicembre 2009

ВЕНЕЦ ОТ ПИАЧЕНЦА (Ciambella alla piacentina)





400 гр. брашно
180 гр. захар
100 гр. краве масло
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
кората на 1 лимон
3 жълтъка
0,5 ч.ч. прясно мляко или малко повече
белтък за намазване
захар или захаросани черешки за украса

Яйцата, млякото и маслото трябва да са на стайна температура.

Смесете в дълбок съд брашното, пресято с бакпулвера, захарта, щипка сол, настърганата лимонова кора и ванилията. Прибавете маслото и объркайте всичко с ръка, докато стане на фини маслени трохи. Добавете жълтъците и стрийте отново на еднородни трохи. Прибавете млякото (ако е необходимо и малко повече от половин чаша), за да получите еднородна смес.

Сложете я в предварително намазана с краве масло кексова форма с дупка по средата. Отгоре намажете съвсем леко с разбит белтък и поръсете със захар или черешки – при печенето ще се получи златиста коричка.
Сложете в предварително загрята на 200°С фурна за 30 минути. Извадете от формата, когато венецът е напълно изстинал.

Пиаченца е малък град в сърцето на традиционно силен селскостопански раойн в североизточна Италия. Здравата селска традиция присъства осезателно в кухнята на този край – в използването на продуктите на селото и в простото им, но вкусно приготвяне. Този “венец” (ciambella означава геврек на италиански) жените са приготвяли и изпичали набързо след хляба, още когато не са съществували кексовите форми и за да получат дупката по средата са слагали обърната чаша. Любимата закуска на моя съпруг!

Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли