23 dicembre 2009

"С един боб - два празника" - идеи за Бъдни вечер и Коледа

Ето две прости решения как да разнообразите варен боб. С половината можете да приготвите бобена салата с риба тон, а с останалата част топло блюдо за студени дни. Едната рецепта е постна и е подходяща за Бъдни вечер, в другата има яйце. Евтини и вкусни, с италиански привкус, не изискват някакви особенни умения или подготовка. За по-удобно разделих продуктите на три. За варенето на боба, всеки си има свой изпитан начин, важното е зърната за салатата да се запазят цели, да не се отлюспят или разварят.


Общо
500 гр шарен боб
1 средна глава лук
1-2 моркова
стебло целина колкото морков (по желание)
клонче розмарин (по желание)
сол
1 ч.л. сода бикарбонат

Бобът се измива и се залива в голям съд с гореща вода, добавя се содата и се оставя да престои 1 нощ. На сутринта се измива и се залива този път със студена вода, добавят се разделения на две лук, целите моркови, целината  и солта. Вари се два-три часа (най-вероятно и повече) на съвсем слаб огън - не трябва да завира, за да не се натрошат зърната. Трябва да остане много рядък, като за чорба. Разбърквайте съвсем леко от време на време, добавете клончето розмарин към края. Когато е сварен, отделете с решетъчна лъжица половината боб за салата, останалия доварете както е описано по-долу.

Бобена салата с риба тон






около 250 гр. шарен боб
1 глава лук (ако имате червен)
ябълков оцет или лимон
220 гр. риба тон от консерва
зехтин (или олио)
маслини за украса (по желание)

Изцедете добре боба, като поизстине капнете малко зехтин, за да не залепват зърната, разбъркайте леко и го оставете да изстине напълно. Добавете натрошената риба, оставете на хладно, за да се смесят двата вкуса. Преди да сервирате добавете нарязания лук и овкусете. Вместо да добавяте поотделно оцет и олио, можете да приготвите винегред. С малка купичка сложете малко сол, оцет или сок от лимон и зехтина. Разбийте енергично с вилица и ще получите гъст сос, с който да подправите салатата. Окрасете по желание с маслини.

Pasta e fagioli - боб с талятелле - I вид
250 гр. боб
2-3 с.л. консерва домати
40 гр. пресни фетучине, талятелле или пресни кори за лазаня - всякакъв вид пресни макаронени изделия с яйце
зехтин (или олио)
3-4 листа салвия
склидка пресован чесън (обелете чесъна и го натиснете с широк нож върху дъската)
сол, пипер

Всъщност трябва да получите не много гъста крем-супа, в която ще сварите избраната от вас паста. Ако сте правили лазаня, можете да използвате начупените кори, които са ви останали като ги нарежете на средно големи хапки; ако сте варили талятелле, използвайте тях като ги нарежете по дължина на 3-4 см.





След като сварите боба, отстранете лука и останалите зеленчуци, клончето розмарин. Отделете в купа половината боб. Останалият в тенджерата смелете с пасатор за зеленчуци или смачкайте много добре с гърба на готварската лъжица - трябва да се получи гладко пюре. В отделен съд запържете в средно нагорещено олио салвията и чесъна - без да ги препържвате, не трябва да променят много цвета си. Добавете към тях бобеното пюре, разредено с чаша-две топла вода и доматеното пюре и след като поври добавете целия боб. След като заври отново прибавете талятелле и ги сварете - 8-10 минути. Сервирайте както топла, така и студена с няколко капки суров зехтин, добавен на тънък конец.

Nessun commento:

Posta un commento

Благодаря ви за коментарите.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта

МЕСЕЧЕН КОНКУРС... най-невъзможната рецепта
Гласувайте в новия сондаж за м.Юли